Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Žetva 2013., PDF Ispis E-mail
Utorak, 23 Srpanj 2013 06:49

˝Malo je onih koji još znaju kako se nekada ručno želo i kako su se vezali snopovi pšenice. Nisu to bila laka vremena, svako zrno pšenice bilo je ubrano rukom, svaka pogača umiješana s mnogo ljubavi, a svaki komad kruha značio je preživljavanje članova jedne seoske obitelji˝, ovim riječima uveli su članovi KUD-a Strmec posjetitelje u žetvu.

Sa željom da se od zaborava sačuvaju stari običaji, 12. srpnja okupili su se kod Društvenog doma u Strmcu i prikazali kako se nekad želo žito.

Žene su obukle radnu tradicijsku odjeću: rubaču, bluzu, pregaču i maramu, a muškarci su na sebi imali hlače i rubaču te oko struka za remen zataknuti vodir od kravljeg roga s kamenom za oštrenje (brusom) kose. Žene su žele, a muškarci vezali snopove. Kako bi žeteoci malo predahnuli, gazdarica je ˝po starinski˝ pripremila bogatu zakusku i donijela je u polje. Bilo je tu svega pomalo, od kiselog mlijeka, sira s vrhnjem, špeka, luka, kukuruznog kruha do dizanog kolača od sira i oraha.

Nakon što je polje požeto, žeteoci su pokosili strnište, a ostali članovi KUD-a su izveli nekoliko prigodnih pjesama i kratkim programom zabavili prisutnu publiku.

 
valid xhtml valid css