Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Vsetínský krpec 2014. PDF Ispis E-mail
Petak, 05 Rujan 2014 08:58

My sme Valaši, jedna rodina pjevali su zajedno s Česima, Slovacima, Poljacima, Mađarima i profesionalcima iz Kostarike članovi KUD –a Strmec. Sudjelovali su na međunarodnoj smotri folklora u VsetÍnu u Češkoj.

Vsetínský krpec festival je koji svake dvije godine početkom ljeta ugosti ponajbolje folklorne ansamble svijeta. Ove je godine pozivnica došla i u Strmec. Potaknuti brojnim odličnim nastupima i brojnim pozitivnim komentarima na rad i nastupe Česi su bez mnogo razmišljanja odlučili javiti se amaterima iz Strmca.

Program, koji se održavao na dvije pozornice, započeo je gala koncertom u četvrtak 26. lipnja gdje su Stmčani imali priliku čuti brojne ugledne pjevače i orkestre iz Češke te se upoznati s ostalim izvođačima. Petak je bio kao i svi sljedeći dani festivala ispunjen pjemom i plesom. Za početak su predstavnici svih KUD-ova primljeni kod gradonačelnika grada Vsetína i uručen su im prigodni pokloni. Potom su se uputili na koncert dobrodošlice gdje su svi pokazali tek mali dio onoga što znaju. Strmčani su pokazali izvorni folklor te još jednom u svijet poslali odličnu razglednicu Svete Nedelje. Nakon koncerta održane su plesne radionice u koje su se rado uključili brojni posjetitelji.

Vikend je započeo predstavljanjem Češke tradicije, kreativnom radionicom, lutkarskim kazalištem, učenjem kako raditi s vunom i lanom te nastupima predškolske djece. Bila je to prilika za natjecanje čeških folklornih društava. U nenatjecateljskom djelu programa što znaju pokazali su Češki prijatelji Poljaci iz Bytoma. KUD Strmec je i taj dan zabilježio uspješan nastup.

Druženje je završeno u nedjelju 29. lipnja. Djeca i odrasli mogli su upoznati tradiciju domačina, sudjelovati u kreativnim radionicama ili pak u međunarodnoj školi plesa za djecu, mogli su naučiti i kako skuhati tradicionalno Vsetínsko jelo. U dječjem programu je sudjelovao Dječji folklorni ansambl Vsacánek, Dječja folklorna skupina Brněnský Valasek te djeca iz ansambla Mali Radhost. Međunarodni folklorni festival zatvorili su Strmčani, Mađari, Slovaci i uvijek zanimljivi i veseli članovi folklorne skupine Atarazú iz Kostarike.

KUD-a Strmec u Češkoj je osim izvornog folklora pokazao i plesove Splita i okolice te Prigorske i Međimurske pjesme i plesove kako bi se vidjelo kaku bogatu tradiciju imamo. Sve nastupe je aranžirao i priredio za pozornicu voditelj Miroslav Hriberski.

Strmčani su ponovno u svijet poslali sliku tradicije koju treba održavati na životu jer stranci su još jednom pokazali kako cijene ono bogatstvo koje u kulturi ima Hrvatska te uvijek rado upoznaju nešto novo i zanimljivo što tradicija ima ponuditi.

KUD Strmec zahvaljuje Gradu Sveta Nedelja, Turističkoj zajednici Grada Svete Nedelje, Turističkoj zajednici Zagrebačke županije te svim ostalim pokroviteljima, sumještanima i članovima društva na materijlnoj, novčanoj i moralnoj podršci u ostvarenju ovih nastupa.

 
valid xhtml valid css