Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Petnaest godina KUD-a PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 11:30

Cvet rožica, pjesma jakih strmečkih glasova, otvorila je Proljetne zvuke i proslavu petnaest godina djelovanja Kulturno – umjetničkog društva Strmec.

Prilikom ulaska u dvoranu Društvenog doma Strmec, gdje je manifestacija održana, posjetitelji su imali priliku vidjeti presjek djelovanja KUD-a kroz mnoštvo fotografija. Voditeljica programa Verica Kundrata, ujedno i jedna od utemeljitelja KUD-a, naglasila je kako je u petnaest godina KUD imao preko 650 nastupa te je bogatstvo tradicije svetonedeljskog kraja dotaklo mnoge krajeve Hrvatske, ali i Europe.

Koreografijom izvornog folklora Strmčani su prikazali kako se nekada uistinu u ovim krajevima pjevalo i plesalo. Izvorne pjesme zapjevali su i neki od starijih posjetitelja koncerta, jer kako su rekli još se uvijek dobro sjećaju mladosti i pjesme koja im je krasila dane. Dremeš, polku i ostale plesove izvornog folklora postavila je za scenu Davorka Horvatić. Osim Svetonedeljskih pjesama zapjevali su i Prigorske napjeve.

Najmlađi članovi omogućili su predah starijoj sekciji KUD-a te su prikazali dječje veselje u postavki Oj ptičice. Posebno su zanimljivi bili oni najmanji, a Kundrata je pohvalila kakvu mladost Strmec ima i naglasila kako su najmlađoj članici tek tri i pol godine. Također je naglasila i kako su sestre Horvatić započele djelovati u KUD-u kada su bile samo malo starije od danas najmlađe članice.

Stariji članovi dječje sekcije prikazali su dinamičnu koreografiju Djevojka se u Savici kupa, koju je postavila voditeljica Tomislava Horvatić. Dokazali su pjesmom i plesom kako KUD Strmec čeka svjetla budućnost u očuvanju tradicije.

Iako Strmec uvijek naglašava izvornost i pokušava oživit sjećanja na nekadašnje vrijeme ne zaostaje ni u koreografiranom folkloru. Međimursku tradiciju u izvornim međimurskim nošnjama prikazali su plesači, a u pjesmi su im pomagali i ostali članovi društva. Svakako treba istaknuti odličnu solisticu Doroteu Golubić koja je uz pratnju muzike publiku uvela u cijelu koreografiju.

Pjesmu i ples, kao i svaki puta dosad, popratili su tamburaši KUD-a pod palicom Miroslava Hriberskog. Njemu je upućena i posebna zahvala za cjelokupan rad u društvu i naglašeno je kako je KUD najveće uspjehe postigao zahvaljujući njegovu trudu i zalaganju.

Neizostavan je bio i nastavak tradicionalnog igrokaza gdje su se vodile žustre rasprave o Europskim izborima i mjestu seljaka, kakav je Janica, u Europskom parlamentu. Pošto je sada bilo žestoko, a izbori su tek prošli, posjetitelji jedva čekaju saznati što će se dogoditi kada Janica promjeni život na selu svojih prijateljica, no za to će pričekati sljedeći koncert.

Vodile su se i prijateljske rasprave između gradonačelinika Svete Nedelje Drage Prahina i Verice Kundrata, a povod su kao i uvijek bili penezi, za koje se obje strane slažu- nikad ih dosta. Ipak, proslava dugogodišnjeg rada KUD-a bila je najvažnija, a prisjećanju na svjetle trenutke pripomogle su fotografije koje su pratile riječi voditeljice.

Svoju najvjerniju publiku, a neki već petnaest godina posjećuju sve manifestacije koje društvo priređuje, ali i one nove članovi društva počastili su vinom i kolačima koje su ispekle vrijedne članice KUD-a. To je bila mala zahvala za dosadašnju vijernost, ali i poziv na buduća druženja u pjesmi i plesu.

 
valid xhtml valid css