Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Petnaest godina KUD-a PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 11:30

Cvet rožica, pjesma jakih strmečkih glasova, otvorila je Proljetne zvuke i proslavu petnaest godina djelovanja Kulturno – umjetničkog društva Strmec.

Prilikom ulaska u dvoranu Društvenog doma Strmec, gdje je manifestacija održana, posjetitelji su imali priliku vidjeti presjek djelovanja KUD-a kroz mnoštvo fotografija. Voditeljica programa Verica Kundrata, ujedno i jedna od utemeljitelja KUD-a, naglasila je kako je u petnaest godina KUD imao preko 650 nastupa te je bogatstvo tradicije svetonedeljskog kraja dotaklo mnoge krajeve Hrvatske, ali i Europe.

Koreografijom izvornog folklora Strmčani su prikazali kako se nekada uistinu u ovim krajevima pjevalo i plesalo. Izvorne pjesme zapjevali su i neki od starijih posjetitelja koncerta, jer kako su rekli još se uvijek dobro sjećaju mladosti i pjesme koja im je krasila dane. Dremeš, polku i ostale plesove izvornog folklora postavila je za scenu Davorka Horvatić. Osim Svetonedeljskih pjesama zapjevali su i Prigorske napjeve.

Najmlađi članovi omogućili su predah starijoj sekciji KUD-a te su prikazali dječje veselje u postavki Oj ptičice. Posebno su zanimljivi bili oni najmanji, a Kundrata je pohvalila kakvu mladost Strmec ima i naglasila kako su najmlađoj članici tek tri i pol godine. Također je naglasila i kako su sestre Horvatić započele djelovati u KUD-u kada su bile samo malo starije od danas najmlađe članice.

Stariji članovi dječje sekcije prikazali su dinamičnu koreografiju Djevojka se u Savici kupa, koju je postavila voditeljica Tomislava Horvatić. Dokazali su pjesmom i plesom kako KUD Strmec čeka svjetla budućnost u očuvanju tradicije.

Iako Strmec uvijek naglašava izvornost i pokušava oživit sjećanja na nekadašnje vrijeme ne zaostaje ni u koreografiranom folkloru. Međimursku tradiciju u izvornim međimurskim nošnjama prikazali su plesači, a u pjesmi su im pomagali i ostali članovi društva. Svakako treba istaknuti odličnu solisticu Doroteu Golubić koja je uz pratnju muzike publiku uvela u cijelu koreografiju.

Pjesmu i ples, kao i svaki puta dosad, popratili su tamburaši KUD-a pod palicom Miroslava Hriberskog. Njemu je upućena i posebna zahvala za cjelokupan rad u društvu i naglašeno je kako je KUD najveće uspjehe postigao zahvaljujući njegovu trudu i zalaganju.

Neizostavan je bio i nastavak tradicionalnog igrokaza gdje su se vodile žustre rasprave o Europskim izborima i mjestu seljaka, kakav je Janica, u Europskom parlamentu. Pošto je sada bilo žestoko, a izbori su tek prošli, posjetitelji jedva čekaju saznati što će se dogoditi kada Janica promjeni život na selu svojih prijateljica, no za to će pričekati sljedeći koncert.

Vodile su se i prijateljske rasprave između gradonačelinika Svete Nedelje Drage Prahina i Verice Kundrata, a povod su kao i uvijek bili penezi, za koje se obje strane slažu- nikad ih dosta. Ipak, proslava dugogodišnjeg rada KUD-a bila je najvažnija, a prisjećanju na svjetle trenutke pripomogle su fotografije koje su pratile riječi voditeljice.

Svoju najvjerniju publiku, a neki već petnaest godina posjećuju sve manifestacije koje društvo priređuje, ali i one nove članovi društva počastili su vinom i kolačima koje su ispekle vrijedne članice KUD-a. To je bila mala zahvala za dosadašnju vijernost, ali i poziv na buduća druženja u pjesmi i plesu.

 
Večer dječjeg folklora 2014. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 11:28

Druga Večer dječjeg folklora održana je 14. svibnja u Osnovnoj školi Lučko, a nastupili su i Strmečki mališani.

Dan Osnovne škole Lučko, župni blagdan Sv. Ivana Nepomuka te Dan Općine Stupnik proslavio se na poseban način. Mnoštvo djece iz raznih krajeva Hrvatske prikazalo je bogatstvo tradicije i običaja.

Prvi domaćini Kulturno umjetničko društvo „Kraluš“ iz Stupnika uz Tamburaški sastav OŠ Lučko izveli su tri hrvatske narodne skladbe i otvorili Večer dječjeg folklora. Uz njih su domaćini bili i Kulturno umjetničko društvo „Sijač“ iz Lučkog koji je prikazao pjesme i plesove Istre.

Gosti su bili Folklorni ansambl „Žuna“ iz Bedekovčine i Kulturno umjetničko društvo „Cvijet“ iz Cvetkovića pokraj Jastrebarskog koji je oduševio tradicionalnim instrumentima poput prde, riflje i zvona.

Strmečka su djeca prikazala koreografiju Ovčice na pašu. Pjesma i ples malenih članova KUD-a ispunila je prepunu dvoranu i pokazala kako vrijedi stara uzrečica: Mali tić, veliki krič!

Ova manifestacija bila je prilika da djeca izmjene iskustva o radu svojih KUD-ova i nauče neke nove tradicionalne igre koje njihovi novi maleni prijatelji uče na probama. A kako bi sve ostalo u zaigranim dječjim rukama čak su i voditelji programa bili učenici šestog razreda koji su svoju ulogu odradili poput pravih profesionalaca.

 
Sveti Filip i Jakov obilježeni u Strmcu 2014. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 07:24

˝Pođi za mnom˝ (Iv 1,43) poznate su riječi koje je Isus uputio Filipu. Te su riječi posebno odzvanjale i na misi povodom proslave svetih Filipa i Jakova. Petog i devetog po redu sveca proslavili su Strmčani u kapeli Srca Isusovog 3. svibnja.

Članovi KUD-a prigodnim su pjesmama uveličali ovo slavlje. Prostor kapele ispunio je zvuk tambure. Aleluja praćena violinama, koje su se u ovom ambijentu posebno isticale, ostala je u pamćenju svima koji su prisustvovali misi.

Uz ostali prigodni program KUD-ovci su izveli i Marijo svibnja kraljice gdje su im se u pjesmi pridružili svi te tako na najbolji način zaključili ovo slavlje.

Druženje župljana uz kolače, koje su napravile vrijedne ruke Strmčanki, nastavljeno je u dvorani. Ovom prilikom bila je otvorena i malena kapela Svetog Nikole te su neki od mlađih sumještana tek po prvi puta ostali oduševljeni njenim bogatstvom.

 
TZ Zagrebačke županije ugostila "Jurjevo v Strmcu" PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 07:22

Sve do 2. lipnja moći ćete saznati što je diža, korito, sitnica, riflača, ručna žaga, sito i struganja. A to nisu svi izloženi predmeti u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 gdje je postavka izložbe ˝Jurjevo v Strmcu˝.

TZ Zagrebačke županije ponukana nedavnom proslavom Jurjeva odlučila je svim znatiželjnicima predstaviti dio kulturne baštine našega kraja, a u tome su joj pomogli TZ Grada Svete Nedelje i KUD Strmec. Gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin otvorio je izložbu, a KUD-ovci su ga popratili pjesmom.

Dolazak Zelenog Jure pjesmom i plesom pozdravili su članovi KUD-a. Prigodnim glazbenim programom približili su bogatstvo običaja Svetonedeljskog kraja. Došel je, došel Jura zeleni je samo jedna od pjesama koja se morala naći u predstavljenom repertoaru. Obiteljska atmosfera, ugoda i prijateljstvo riječi su kojima su članovi KUD-a i posjetitelji opisali otvorenje izložbe.

Domaći kolači, vino, meso i ostalo bogatsvo gastronomije naših krajeva ispunili su ugodnim mirisom već prijateljski, topli ugođaj i upotpunili doživljaj. Stoga su svi srdačno pozvani da u sljedećim danima posjete izložbu i upoznaju kakvo bogatstvo krije Svetonedeljski kraj.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 5 od 36.
valid xhtml valid css