Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Nastup na Sv. Tri kralja PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 04 Siječanj 2010 22:34

Na blagdan Sv. Tri kralja, KUD "Strmec" nastupa u župnoj crvi u Podsusedu - Sv. Ivana Bosca. KUD će animirati Sv. Misu, te nakon toga odsvirati nekoliko pjesama. Ovim Vas putem pozivamo da se odazovete u što većem broju.

Sveta tri kralja ili sveti magi su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; no u Bibliji se ne navode imena. Prema Evanđelju po Mateju, došli su "s istoka" u Jeruzalem, da se poklone Isusu. Pratili su zvijezdu repaticu, betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

 
SVJETLOST SVETE LUCIJE PDF Ispis E-mail
Utorak, 15 Prosinac 2009 21:49

Zaštitnica slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, staklara, krojača, vratara i kovača. Smatra se zaštitnicom očiju i vida. Njezin dan slavi se 13. prosinca, a proslavljen je po prvi puta i u Strmcu.

Ideja o proslavi Lucinja potekla je od članice društva gđe. Verice Kundrata, a ubrzo i bez puno premišljanja prihvaćena je i sprovedena u djelo. Cilj je bio ujediniti u ovo predblagdansko vrijeme sve Strmčane i zajedničkim snagama pokazati ljepotu druženja.

Više...
 
CINGULI RAJNGULI PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Prosinac 2009 21:53

Na XI. smotri dječjih folklornih skupina Zagrebačke županije “Cinguli rajnguli", održanoj 5. prosinca u Samoborskoj kino dvorani nastupilo je dvanaest kulturnih društava. Predstavili su se s dječjim igrokazima, pjesmama i plesovima iz cijele Hrvatske.

Dječja folklorna sekcija " Vrapčeki " s tamburaškim orkestrom KUD-a " Strmec " predstavili su grad Svetu Nedelju nakon što su pobjedili na gradskoj smotri folklora. Izveli su igrokaz " Igrajmo se svadbe ". Koreograf i voditelj folklorne skupine " Vrapčeki " je Ivana Petravić,a glazbeni voditelj i aranžer prof. Miroslav Hriberski.

Više...
 
Sveti Nikola PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Prosinac 2009 21:49

Strmec je poznat po svojoj kapelici Svetog Nikole. Blagdan zaštitnika djece i siromaha proslavljen je u nedjelju, 6. prosinca svečanom misom u kapeli Srca Isusovog, koju je predvodio župnik župe Presvetog Trojstva, Dragutin Bubnjar. U svojoj propovijedi naglasio je potrebu za pomaganjem onima u potrebi i koji život žive na rubu. Iskrena i bezuvjetna pomoć potrebna je kroz cijelu godinu, a ne samo u vrijeme darivanja.

Tradicionalno već desetu godinu za redom misno slavlje uveličao je nastup kulturno - umjetničkog društva " Strmec ". Nakon svečanosti ispred kapelice Svetog Nikole KUD je održao kratki koncert na kojem je izveo i svoju, već sad svim Strmčanima dobro poznatu pjesmu Zdravo sveti Nikola, prof. Miroslava Hriberskog. Sveti Nikola će se nastaviti slaviti i sljedećih godina u njegovom Strmcu uz svesrdnu potporu društva iz Strmca.

 
« Početak«313233343536»Kraj »

Strana 33 od 36.
valid xhtml valid css