Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

XLIX. Vinkovačje jeseni PDF Ispis E-mail
Utorak, 30 Rujan 2014 17:35

Diri, diri tuka eto k meni vuka, diri, diri tase odnio mi prase... pjevala su uglas, kao pravi mali profesionalci, djeca KUD-a Strmec na 49. Vinkovačkim jesenima.

Od 12. do 21. rujna vinkovačkom ulicom vladalo je šarenilo boja, glasova, nošnji i tradicije. Dječje vinkovačke jeseni ove su godine svoju čarobnu stranu pokazale brojnim mališanima iz Hrvatske i svijeta, među njima i Strmečkim.

Kako je voditeljica dječje sekcije Tomislava Horvatić podsjetila, djeca iz Strmca dokazala su svoju kvalitetu na svim razinama. Plasirali su se na Gradskoj smotri folklora na Županijsku smotru u Samobor, gdje su pak od strane stručnog ocjenjivačkog suda odabrani za predstavnike Zagrebačke županije u Vinkovcima. Igrokaz Ovčice na pašu okuplja 20-ak djece koja prikazuju dječje seoske igre koje su se nekada igrale na paši, brojalice, pjesmice i njeguju narodni dijalekt kako bi ga očuvali od zaborava. Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina održana je 13. rujna gdje su osim Strmečkih ovčica svoju tradiciju prikazali i KUD "Tomislav" (Vukovarsko - srijemska županija), VU "Kumpanija Smokvica" (Dubrovačko - neretvanska županija), KUU "Zasadbreg" (Međimurska županija), KUD "Jedinstvo"( Splitsko - dalmatinska županija), KUD "Klek" (Karlovačka županija), KUD "Sloga-Đurđic" (Bjelovarsko - bilogorska županija), KUU "M. Begović" (Splitsko - dalmatinska županija), KUD "Zrin" (Koprivničko - križevačka županija), KUD "I. Filipović" (Brodsko - posavska županija).

Dječje vinkovačke jeseni obilježene su i svečanim mimohodom gdje su povorku predvodili dječji vrtići, zatim kulturno - umjetnička društva Vukovarsko - srijemske županije te djeca iz 58 KUD-ova iz Hrvatske, točnije njih skoro 2500. To je Strmčanima bio poseban doživljaj jer ih je pratilo mnoštvo koje ih je bodrili sve do posljednjeg u povorci, a ispred kamera kao da su rođeni jer bio je internetski prijenos uživo kako bi svi ostali pa i brojni Strmčani mogli ponosno popratiti nastup svojih najmlađih. Spretnost ispred kamera pokazali su i kada su, iako maleni, u detalje znali opisati svoju narodnu nošnju, kraj i običaje. Tamburaška sekcija KUD-a Strmec pod palicom Miroslava Hriberskog vjerno je pratila svoje mališane u svim predstavljanjima.

Kako najbolje znaju, a to je pjesmom i plesom zahvalili su Strmčani svojim domaćinima u Babinoj Gredi na dvodnevnom gostoprimstvu i oprostili se od njih s brojnim lijepim uspomenama. Voditeljica Horvatić pohvalila je svoju dječicu jer su bili podrška jedni drugima, pohvalila je i njihovo pjevanje te ples, jer na velikoj pozornici pokazali su kao da su tamo rođeni. Pozvala je i druge da im se pridruže kako bi se ova generacija održala što dulje jer s ovim iskustvom spremni su za još mnogo toga.

 
Sveti Rok 2014. PDF Ispis E-mail
Petak, 05 Rujan 2014 09:02

Rokovsko proštenje u Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji proslavili su brojni vjernici na svečanim misnim slavljima u baroknoj kapeli posvećenoj svetome Roku. Jedno od njih u nedjelju 17. kolovoza pjesmom je uveličao i KUD Strmec.

Euharistijsko slavlje predvodio je veličasni Stjepan Drugčević, župnik u Rakovom Potoku i u propovijedi se osvrnuo na život i djelovanje svetoga Roka. Naglasio je kako bi svi poput njega trebali pomagati bolesne i nemoćne jer ono što je on proživio na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće jako je slično onome što se danas događa u svijetu.

Strmčani su svetoga Roka pozdravili pjesmom i naglasili kako uvijek rado sudjeluju u aktivnostima župne zajednice. Sveta Nedelja je do kasnih noćnih sati bila uz svetoga Roka, kao i svake godine.

 
Stare seoske igre 2014. PDF Ispis E-mail
Petak, 05 Rujan 2014 09:00

U vruću ljetnu subotu 19. srpnja KUD Strmec zagrijao se dodatno na 13. Starim seoskim igrama u Vrhovcu kraj Ozlja.

Trodnevna manifestacija ugostila je brojna kulturno - umjetnička društva i još brojnije posjetitelje. Seoske igre, folklorni nastupi, izložba slika domaćih umjetnika, izložba starih zanata, ručni radovi, vožnja kočijom, jahanje, ponuda suvenira, bogata gastronomska i vinska ponuda ono je što privlači u Vrhovac posjetitelje već godinama. Druženje je u započelo već u petak, a vrhunac je doseglo u subotu kada su članovi KUD-ova iz Vrhovca, Vivodine, Jabukovca, Moravica, Perušića, Rešetara, Žakanja, Strmca i obližnjeg Krašića popodne zaigrali stare, već zaboravljene igre. Vuklo se uže, kosila trava, dizali gemišti na stolcu i pilila se drva, a sve bez teške mehanizacije isključivo vlastitim rukama i timskim radom kako se nekada to sve i radilo. Iako su Strmčani gemišt sa stolca brzo prolijali, najbrže su prepilili drvo uz malu žensku pomoć koja im je sjela na drvo da lakše ide te time sve nasmijala do suza.

Strmčani su u večernjem programu prikazali izvorni folklor svetonedeljskoga kraja te pogledali zanimljive nastupe ostalih društava. Vrhovčani su svoje veselje nastavili i u nedjelju, dok su se Strmčani, potaknuti igrama, kod kuće međusobno prisjećali kako su se nekada obavljali poslovi.

 
Vsetínský krpec 2014. PDF Ispis E-mail
Petak, 05 Rujan 2014 08:58

My sme Valaši, jedna rodina pjevali su zajedno s Česima, Slovacima, Poljacima, Mađarima i profesionalcima iz Kostarike članovi KUD –a Strmec. Sudjelovali su na međunarodnoj smotri folklora u VsetÍnu u Češkoj.

Vsetínský krpec festival je koji svake dvije godine početkom ljeta ugosti ponajbolje folklorne ansamble svijeta. Ove je godine pozivnica došla i u Strmec. Potaknuti brojnim odličnim nastupima i brojnim pozitivnim komentarima na rad i nastupe Česi su bez mnogo razmišljanja odlučili javiti se amaterima iz Strmca.

Program, koji se održavao na dvije pozornice, započeo je gala koncertom u četvrtak 26. lipnja gdje su Stmčani imali priliku čuti brojne ugledne pjevače i orkestre iz Češke te se upoznati s ostalim izvođačima. Petak je bio kao i svi sljedeći dani festivala ispunjen pjemom i plesom. Za početak su predstavnici svih KUD-ova primljeni kod gradonačelnika grada Vsetína i uručen su im prigodni pokloni. Potom su se uputili na koncert dobrodošlice gdje su svi pokazali tek mali dio onoga što znaju. Strmčani su pokazali izvorni folklor te još jednom u svijet poslali odličnu razglednicu Svete Nedelje. Nakon koncerta održane su plesne radionice u koje su se rado uključili brojni posjetitelji.

Vikend je započeo predstavljanjem Češke tradicije, kreativnom radionicom, lutkarskim kazalištem, učenjem kako raditi s vunom i lanom te nastupima predškolske djece. Bila je to prilika za natjecanje čeških folklornih društava. U nenatjecateljskom djelu programa što znaju pokazali su Češki prijatelji Poljaci iz Bytoma. KUD Strmec je i taj dan zabilježio uspješan nastup.

Druženje je završeno u nedjelju 29. lipnja. Djeca i odrasli mogli su upoznati tradiciju domačina, sudjelovati u kreativnim radionicama ili pak u međunarodnoj školi plesa za djecu, mogli su naučiti i kako skuhati tradicionalno Vsetínsko jelo. U dječjem programu je sudjelovao Dječji folklorni ansambl Vsacánek, Dječja folklorna skupina Brněnský Valasek te djeca iz ansambla Mali Radhost. Međunarodni folklorni festival zatvorili su Strmčani, Mađari, Slovaci i uvijek zanimljivi i veseli članovi folklorne skupine Atarazú iz Kostarike.

KUD-a Strmec u Češkoj je osim izvornog folklora pokazao i plesove Splita i okolice te Prigorske i Međimurske pjesme i plesove kako bi se vidjelo kaku bogatu tradiciju imamo. Sve nastupe je aranžirao i priredio za pozornicu voditelj Miroslav Hriberski.

Strmčani su ponovno u svijet poslali sliku tradicije koju treba održavati na životu jer stranci su još jednom pokazali kako cijene ono bogatstvo koje u kulturi ima Hrvatska te uvijek rado upoznaju nešto novo i zanimljivo što tradicija ima ponuditi.

KUD Strmec zahvaljuje Gradu Sveta Nedelja, Turističkoj zajednici Grada Svete Nedelje, Turističkoj zajednici Zagrebačke županije te svim ostalim pokroviteljima, sumještanima i članovima društva na materijlnoj, novčanoj i moralnoj podršci u ostvarenju ovih nastupa.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 3 od 36.
valid xhtml valid css