Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Dani Žumberka u Zagrebu PDF Ispis E-mail
Srijeda, 03 Prosinac 2014 10:41

Vjerni pratiteljii Žumberačke tradicije sedmi su se puta 18. i 19. listopada susreli u Gajnicama. Dani Žumberka u Zagrebu tradicionalna je manifestacija gdje se mogu kušati žumberački proizvodi i kupiti pokoji suvenir.

Drugi dan manifestacije u Gajnicama pridružila su se kulturno – umjetnička društva. Nastupili su KUD Vedar osmijeh, KUD Brezovica, KUD Prečko 50+, KUD Kolo, KUD Žumberčani te KUD Strmec. Strmčani su kao i uvijek vjerno prikazali tradiciju Svetonedeljskoga kraja i uveselili prisutne živim zvucima tamburica i violina, a nerijetki su uz njih i sami zaplesali.

Posjetitelji su imali priliku pogledati i izložbu posvećenu Žumberku i Žumberčanima. KUD-a Žumberčani je tamo proslavio i 25 godina rada te obilježio dvadeset godina rada dirigenta prof. Božidara Ugrine, a za to su dobili i priznanje Grada Zagreba. KUD Strmec čestita prijateljima na uspješnome radu i želi im još mnogo zapaženih nastupa.

 
Strmčani u Turanovcu PDF Ispis E-mail
Srijeda, 03 Prosinac 2014 10:39

Daleki Turanovac i njegovu 16. smotru folklora 11. su listopada posjetili Strmčani.

Općina Lukač je na blagdan sv. Luke proslavila svoj dan, a da bi on bio što veseliji i svečaniji pomogao je KUD Seljačka sloga iz Turanovca. Oni su pozvali KUU Suhopolje, KUD Strmec, KUD Pitomačanka i stare Strmečke prijatelje KUD Slavko Janković iz Šiškovaca u goste. Svaki od njih prikazao je ukratko bogatstvo svoje tradicije i nošnji te prošetao ponosno njihovim ulicama kako bi svi imali priliku čuti i vidjeti što tradicija nudi. Strmčani su uz ostalo pokazali i kako se okreće drmeš i polka.

U dvorani Mjesnog doma gdje se tražilo mjesto više smotru je otvorio načelnik općine Lukač Đuro Bukvić. Na početku je čestitao 60 godina postojanja domaćinima te zaželio dobru zabavu, a svi kao da su ga poslušali i dugo u noć uz pjesmu i ples nastavili druženje.

 
Život teče u laganom ritmu - tamburaška večer PDF Ispis E-mail
Srijeda, 03 Prosinac 2014 10:36

Posljednju subotu u rujnu dvorcem obitelji Erdödy u Kerestincu odzvanjali su zvuci tambura. Tamburaški sastavi i orkestri svetonedeljskih kulturno – umjetničkih udruga ponovno su pokazali sve svoje umijeće i znanje.

Bilo je tu tamburaških šansona, starogradskih pjesama i folklornih motiva. Tamburaši KUD-a Strmec proveli su glazbom brojne posjetitelje diljem Europe. Izveli su Irsku tradicionalnu pjesmu Irski osmijeh te Valcer broj 1, profesora Miroslava Hriberskog. Na klarinetu im se u izvedbi makedonske tradicionalne pjesme Eleno Kerko pridružio mladi Dorian Milinković. Uz njih je bio još u izvedbi dviju slovenskih narodnih pjesama.

Posjetitelji su imali rijetku priliku na jednom mjestu čuti što kulturno - umjetničke udruge u Svetoj Nedelji marljivo uče i na čemu cijelu godinu rade. ˝Život teče u laganom ritmu... tamburaši to najbolje prate˝ - geslo je ove tamburaške večeri, koje su svetonedeljski talenti u potpunosti ispunili te opravdali očekivanja i organizatora i publike.

 
13. Strmečka jesen PDF Ispis E-mail
Utorak, 30 Rujan 2014 17:37

KUD Strmec ugostio je prošlu subotu tradiciju i običaje Zagorja, Podsuseda, Slavonije i Brestovljanskog kraja, te Đurđevačke polke i čardaše.

13. Strmečka jesen započela je povorkom od Područne škole do Društvenog doma, gdje je smotra folklora i održana. Na početku su prisutne nasmijali članovi dramske skupine KUD-a Strmec kratkim igrokazom, a potom su zajedničkom pjesmom svi ih članovi pozdravili. Naravno, našle su se tu pjesme o Svetoj Nedelji i o Strmečkome kraju.

KUD Laz iz Laza Bistričkog prvi je stupio na pozornicu i prikazao pjesme i plesove Zagorja, sljedeći je nastupio KUD Klas iz susjednog Podsuseda. Oni su izveli koreografiju pod nazivom Cvet rožica. Obučeni u djelomično obnovljene izvorne nošnje prikazali su tradiciju Podsusedskog kraja. Svakako su mnogo pažnje svojim nastupom privukle i Domenike. Vokalni ansambl iz Svete Nedelje u samo godinu dana djelovanja prikupio je brojne poklonike te ih ovom prilikom počastio izvedbama Lipe riči, Moj dragi drugu jubi, Da san tica i Moja diridika. Pjesme i plesove zapadne Slavonije i Brestovljanskog kraja izveli su članovi KUD-a Brest iz Brestače. Stari prijatelji KUD-a Strmec i ovom su prilikom uveselili brojnu publiku svojim nastupom. KUD Petar Preradović iz Đurđevca izveo je polke i čardaše po đurđevački.

Nakon zahvale svima koji su sudjelovali i gostima koji vjerno posjećuju sve događaje u organizaciji KUD-a Strmec uz najavu sljedećih događanja ugodno se druženje nastavilo do dugo u noć uz pjesmu i ples.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 2 od 36.
valid xhtml valid css