Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Došel je došel Jura zeleni 2014. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 07:29

Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je, došel Jura zeleni, orilo se Strmcem i Orešjem u utorak, dan prije Jurjeva kada se tradicionalno pali krijes.

Ove je godine ponajveći bio ispred društvenog doma u Orešju u organizaciji Mjesnog odbora Orešje i Podružnice umirovljenika Orešje. Svoje velike razmjere dosegao je zahvaljujući svim sugrađanima koji su mjesecima marljivo prikupljali drveni materijal za njegovu izradu. Kako nijedna proslava ne prolazi bez pjesme tako ni ova.

KUD Strmec već je ranije dokazao kako mu jurjevski običaji nisu strani osvojivši gradsku smotru folklora prije nekoliko godina scenskim prikazom ˝Jurjevo v Strmcu˝. Kudovci su u ranim večernjim satima krenuli iz Društvenog doma Strmec uz taktove ˝Putne˝. Zaustavili su se nekoliko puta kako bi podmazali grla domaćim vinom kojim su ih počastili vrijedni sumještani, a gdje je bio i godovnjak tu se posebno veselilo. Kako je put potrajao, jer pjesma se ne smije prekidati, krijes je zapaljen u kasnijim večernjim satima, a članovi kuburaškog društva Gromovnik obilježili su početak paljenja pucanjem iz kubura. Paljenje je popraćeno prigodnim pjesmama i plesom, a druženje mnogobrojnih posjetitelja i organizatora nastavljeno je do dugo u noć.

Kako Jurjevo predstavlja pravi početak proljeća i promjenu na bolje pokazalo se i u vremenu. Naime cijeli dan je bio tmuran i padala je jaka kiša, no kada su Strmčani uz pjesmu i muziku krenuli zapaliti krijes razvedrilo se i sunčano vrijeme pratilo ih je cijelim putem. Stoga se i KUD-ovci nadaju kako će i njihovim sumještanima doći dobro i radosno vrijeme kao zahvala za srdačnu pratnju povorke i podršku.

 
valid xhtml valid css